Kurczak w parmezanowej panierce
Artykuł zewnętrzny
Jeśli zdecydowałeś się przygotować na obiad panierowanego kurczaka ala schab to nasza propozycja może urozmaicić nieco smak tej tradycyjnej potrawy. Wersja nieco w stylu włoskim, kolorowa dzięki przyprawom i wyrazista w smaku. Kurczaka możemy serwować z ryżem lub makaronem albo po prostu z samymi warzywami czy sałatką.
składniki:
- piersi z kurczaka – 2 sztuki pojedynczej piersi na 4 kotlety
- masło klarowane
- mąka
- bułka tarta
- starty parmezan
- sól pieprz kolorowy
- jajko
Rozbijamy cienko piersi, solimy i pieprzymy. Na talerz wsypujemy mąką, na drugi talerz bułkę wymieszaną z parmezanem, rozbijamy jajko w trzeciej misce. Najpierw kurczaka obsypujemy mąką, następnie obtaczamy w jajku i na koniec w bułce z parmezanem, smażymy na oliwie z oliwek, maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.