Kurczak w curry

7 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny
  • 2 piersi, 2 skrzydełka i 1 podudzie z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

1.      Przygotowujemy marynatę – curry, kurkumę i pieprz łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym

2.      Marynatą nacieramy mięso

3.      Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym

4.      Pieczemy w 160 stopniach C, w piekarniku z łączonym termoobiegiem przez 60-70 minut (ostatnie 10 minut możemy zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, żeby skórka była bardziej chrupiąca

file1425761686

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”