Kurczak w curry
Artykuł zewnętrzny
- 2 piersi, 2 skrzydełka i 1 podudzie z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju kokosowego
1. Przygotowujemy marynatę – curry, kurkumę i pieprz łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym
2. Marynatą nacieramy mięso
3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym
4. Pieczemy w 160 stopniach C, w piekarniku z łączonym termoobiegiem przez 60-70 minut (ostatnie 10 minut możemy zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, żeby skórka była bardziej chrupiąca
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”