Kurczak cherry

4 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany kurczak marynowany w cherry

Składniki:
1/4 szklanki oleju sezamowego
1 łyżka cherry
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków chińskich (w proszku)
1/4 łyżeczki papryki cayenne
8 sztuk ćwiartek z kurczaka
1/3 filiżanki sosu hoisin
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sherry, olej sezamowy, przyprawę chińską i paprykę. Włożyć kurczaka do mieszanki przyprawowej i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i pozostawić 15 min. w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu obracając kurczaka. Rozgrzać grill, położyć mięso na gorącym ruszcie. Piec 20 do 25 min. W małej misce wymieszać sos hoisin i sos sojowy . Pokropić mięso i grillować jeszcze 4 do 5 min. Zdjąć kurczaka na talerz i posypać sezamem.