Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją
Składniki na 2 porcje:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.