Kurczak po chłopsku

22 lutego 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

udka, podudzia lub pałki z kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

4 ziemniaki

groszek konserwowy 1 mała puszka

natka pietruszki 1 łyżka

sól do smaku

pieprz do smaku

mąka 2 łyżki

olej do smażenia

jarzynka do smaku

masło roślinne 2 łyżki

Wykonanie:

Udka dzielimy na pół,posypujemy solą , pieprzem i mąką,wkładamy na patelnię i smażymy.

Warzywa obieramy, kroimy w tzw słupki, a ziemniaki w półplasterki – na drugiej patelni rozpuszczamy masło,wkładamy warzywa,dodajemy jarzynkę lub vegetę i dusimy prawie do miękkości.

Podduszone warzywa dodajemy do kurczaka,dusimy razem do miękkości mięsa /można podlać odrobiną wody/ na koniec dodajemy odsączony groszek konserwowy chwilę razem dusimy i całość potrawy posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

file1296901278