Kurczak po chłopsku
Składniki:
udka, podudzia lub pałki z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
4 ziemniaki
groszek konserwowy 1 mała puszka
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
jarzynka do smaku
masło roślinne 2 łyżki
Wykonanie:
Udka dzielimy na pół,posypujemy solą , pieprzem i mąką,wkładamy na patelnię i smażymy.
Warzywa obieramy, kroimy w tzw słupki, a ziemniaki w półplasterki – na drugiej patelni rozpuszczamy masło,wkładamy warzywa,dodajemy jarzynkę lub vegetę i dusimy prawie do miękkości.
Podduszone warzywa dodajemy do kurczaka,dusimy razem do miękkości mięsa /można podlać odrobiną wody/ na koniec dodajemy odsączony groszek konserwowy chwilę razem dusimy i całość potrawy posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!