Kurczak po chińsku w sosie słodko-kwaśnym
Artykuł zewnętrzny
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 kwaszony ogórek
- 2 plastry ananasa z puszki
- 3 grzyby mun
- 1 łyżeczka oliwy sezamowej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 5 łyżeczek ketchupu
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
Piersi z kurczaka płuczemy i ściągamy skórę. Grzyby moczymy w wodzie, aż zwiększą swoją objętość. Papryki, ogórek oraz ananasa, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka zalewając wodą. Całość dusimy na małym ogniu, dodając kolejno sól, pieprz, ketchup, cukier, imbir i sok z cytryny. Dokłanie wszystko mieszamy.
Namoczone grzyby kroimy w cienkie paski, podsmażamy na oliwie i dodajemy do sosu. Piersi także kroimy w paseczki i podpiekamy na kilku kroplach rozgrzanej oliwy. Po obsmażeniu kawałków kurczaka, przekładamy ją, do rondelka z sosem i jeszcze przez chwilę gotujemy, stale mieszając składniki. Kurczaka podajemy z ryżem lub z makaronem chińskim np.ryżowym.