Kurczak po chińsku w sosie słodko-kwaśnym

22 grudnia 2010, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 kwaszony ogórek
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 3 grzyby mun
  • 1 łyżeczka oliwy sezamowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 5 łyżeczek ketchupu
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki

Piersi z kurczaka płuczemy i ściągamy skórę. Grzyby moczymy w wodzie, aż zwiększą swoją objętość. Papryki, ogórek oraz ananasa, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka zalewając wodą. Całość dusimy na małym ogniu, dodając kolejno sól, pieprz, ketchup, cukier, imbir i sok z cytryny. Dokłanie wszystko mieszamy.
Namoczone grzyby kroimy w cienkie paski, podsmażamy na oliwie i dodajemy do sosu. Piersi także kroimy w paseczki i podpiekamy na kilku kroplach rozgrzanej oliwy. Po obsmażeniu kawałków kurczaka, przekładamy ją, do rondelka z sosem i jeszcze przez chwilę gotujemy, stale mieszając składniki. Kurczaka podajemy z ryżem lub z makaronem chińskim np.ryżowym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz