Kurczak nadziewany z suszonymi pomidorami
Propozycja na świąteczny stół…
Kurczak cały
Wegeta
Pieprz
Majeranek
Papryka słodka
Farsz:
Kasza gryczana 1 torebka
Wątróbka drobiowa 2 szt
Cebula 1 szt
Pieczarki 30 dag
Jajko 1 szt
Mielone mięso 20 dag
Wegeta
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Suszone pomidory w oleju
Sos do polania w czasie pieczenia:
Masło 1 łyżka
Sos sojowy Tao Tao 3 łyżki
Miód 2 łyżki
Wszystko razem podgrzać aż masło się rozpuści.
Kurczaka natrzeć przyprawami, czosnkiem zostawić w lodówce najlepiej na noc szczelnie zawinąć w torebce foliowej, aby dobrze przeszedł przyprawami. Na drugi dzień ugotować kaszę, usmażyć wątróbkę, mięso, cebulę i pieczarki i wszystko razem zemleć w maszynce.
Dodać jajko, przyprawy i dobrze wyrobić masę. Na końcu dodać suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki i jeszcze raz wymieszać. Tym nadzieniem nadziać kurczaka, zaszyć i piec w piekarniku około 2 godzin polewając co jakiś czas sosem do pieczenia.