Kurczak na ostro – przepisy na dania na ostro z kurczakiem

27 sierpnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs dostępnych w polskiej kuchni, to zatem idealne mięso dla osób będących na diecie. To również jedno z najpopularniejszych mięs w kuchni polskiej. Nic więc dziwnego, że trudno zliczyć możliwe sposoby jego przyrządzania. Kurczak gotowany, pieczony, smażony, grillowany… Kurczak w tradycyjnym wydaniu idealnie komponuje się z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą, wszelkimi ziołami oraz słodką papryką mieloną. Proponujemy dania w wersji pikantnej.

 

Kurczak po koreańsku

Składniki:
– 1 kg skrzydełek kurczaka
– 1 szklanka mąki
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 1,5 szklanki wody
– olej roślinny do smażenia
– 2/3 szklanki sosu gochujang (pasta paprykowa)
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:
Wlać olej do frytkownicy lub dużego garnka i podgrzać. Przygotować blachę, wykładając ją ręcznikiem papierowym, a następnie umieść na niej ruszt. W misce wymieszać mąkę, sól, skrobię kukurydzianą i wodę. Dobrze wymieszać. Za pomocą szczypiec umieścić skrzydełka w cieście, a następnie wyjąć, pozwalając, aby nadmiar ciasta spłynął i włożyć do gorącego oleju. Smażyć przez 7 min., a następnie wyjąć skrzydełka na stojak, aby ostygły. Ponownie rozgrzać olej i smażyć skrzydełka drugi raz przez 5 min. do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wyjąć ponownie na stojak i odstawić na co najmniej 2-3 min. Gdy skrzdełka ostygną, wymieszać gochujang, sos sojowy i ocet, ubić. Wrzucić skrzydełka do miski i wymieszać w sosie.

 

Kurczak w pomidorach

Składniki:
– 1,1 kg kurczaka
– 3 szklanki (750 ml) całych pomidorów z puszki
– 3 łyżeczki (15 ml) masła
– 1 łyżka (30 ml) oliwy z oliwek
– 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
– ¼ szklanki (60 ml) białego wytrawnego wina
– czerwona papryka chili serrano
– 1 łyżeczka (5 ml) soli
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sok z 1 cytryny
– chleb do podania

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na 10 części. Pomidory pokroić na kawałki. Rozgrzać masło i oliwę w rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Zdeglasować patelnię białym winem i gotować, aż wino wyparuje. Dodać chili, pomidory i sól. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 1 godzinę, dodając wodę, w razie potrzeby. Dodać bazylię, pietruszkę i sok z cytryny i podawać z chrupiącym chlebem.

 

palki z kurczaka na ostro

Kawałki kurczaka na ostro

Składniki:
– 1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojone na kawałki
– sól, papryka i pieprz do smaku
– 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
– 2 jajka, ubite
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 1/3 szklanki gorącego sosu wołowego
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 1/4 szklanki pokrojonej zielonej cebuli
– spray do smażenia

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ułożyć kawałki kurczaka na talerzu, doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku. Posypać kurczaka mąką kukurydzianą. Zanurzyć każdy kawałek kurczaka w ubitych jajkach. Rozgrzać olej na dużej patelni. Ułożyć kurczaka na patelni i smażyć 3-4 min. z każdej strony lub na złoty kolor. Umieść kawałki kurczaka na blaszce spryskanej sprayem do smażenia. W małej misce wymieszać sos wołowy, brązowy cukier, ocet ryżowy i płatki czerwonej papryki. Polać sosem kurczaka. Piec przez 35 min., obracając raz w połowie pieczenia i ponownie polać kurczaka sosem. Przed podaniem posypać zieloną cebulą.

 

kurczak po koreansku

Kurczak w papryce i porach

Składniki:
– 1/2 kg filetów z uda kurczaka, pokrojonych w paski o szerokości 2,5 cm
– 3 łyżki oleju roślinnego
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
– 1 łyżka imbiru pokrojonego w kostkę
– 1 czerwone chili, posiekane i pokrojone w drobną kostkę lub 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonego chili
– 2 duże pory, pokrojone
– 1 czerwona papryka, posiekana i pokrojona w paski
– 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Marynata:
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki marynaty z 2 łyżkami wody. Dodać kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Rozgrzać 1 łyżkę oleju w woku na dużym ogniu. Dodać połowę czosnku i imbiru i krótko smażyć, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka i smażyć przez 6-8 min. na złoty kolor. Wyjąć i odłożyć na bok. W tym samym woku podgrzać pozostały olej. Resztę czosnku i imbiru podsmażyć razem z chili. Dodać pory i czerwoną paprykę. Wlać 1 łyżkę wody, aby wytworzyć parę i smażyć przez 4-5 min., aż warzywa zmiękną. Umieścić kurczaka z powrotem w woku i skropić go ciemnym sosem sojowym. Smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Podawać z ryżem gotowanym na parze.

 

kurczak w papryce i porach

Kurczak z warzywami z imbirem

Składniki:
– 240 g ryżu długoziarnistego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 600 g filetów z uda kurczaka, w plasterkach
– 1 główka brokuła, połamana na drobne różyczki
– 2 ząbki czosnku, rozgniecione
– kawałek imbiru, obrany i starty
– 1 czerwone chili, drobno posiekane i pozbawione nasion
1 ½ łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
– 40 g orzechów nerkowca, grubo posiekanych
– 15 g świeżej kolendry, grubo posiekanej

Przygotowanie:
Ugotować ryż do miękkości. Odcedzić i odstawić na bok. Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku. Wrzucić kurczaka, doprawić i smażyć przez 5 min., aż lekko się zarumieni. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową, pozostawiając olej na patelni. Na patelnię wrzucić brokuły, czosnek, imbir i większość chili i smażyć przez 5 min. Umieścić ponownie kurczaka na patelni i smażyć przez 2 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać sos sojowy. Ryż podzielić na talerze, ułożyć na wierzchu kurczaka i warzywa. Posypać orzechami nerkowca, resztą chili i kolendrą.

 

Kurczak z warzywami z imbirem

Kurczak z cukinią i makaronem

Składniki:
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 750 g udek z kurczaka, bez kości
– 250 g papryki w plasterkach
– 1 cukinia, pokrojona we wstążki, wnętrze posiekane
– 1 kostka rosołu drobiowego
– 250 g makaronu jajecznego
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczka zmiażdżonego chilli
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 1 limonka, skórka, sok z ½ pokrojonej w ćwiartki do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku. Smażyć kurczaka przez 10 min. lub do momentu, aż skórka będzie chrupiąca. Odwrócić i smażyć przez kolejne 10 min. Przenieść na talerz, przykryć luźno folią. Podgrzać wok, dodać paprykę i posiekaną cukinię. Smażyć przez 5 min. Zagotować wodę w garnku, pokruszyć kostkę rosołową, a następnie dodać makaron. Gotować na wolnym ogniu przez 4-5 min., dobrze odcedzić. Dodać czosnek i zmiażdżone chilli do woka, smażyć przez 2 min. W misce wymieszać soję, cukier, skórkę z limonki i sok. Dodać do woka, gotować przez 2 min., następnie dodać wstążki z cukinii i makaron. Kurczaka wrzucić szczypcami, aby obtoczyć w sosie. Pokroić kurczaka w paski. Rozłożyć makaron na miseczki i ułożyć na wierzchu kurczaka. Podawać z kawałkami limonki i dodatkowo pokruszonymi chilli.

 

Kurczak z cukinią i makaronem

Skrzydełka na ostro

Składniki:
– 2 kg całych ćwiartek z kurczaka
– olej do smażenia w głębokim tłuszczu
– 1/4 szklanki masła
– 1/4 szklanki miodu
– 1/4 szklanki sosu barbecue
– 4 do 6 łyżek ostrego sosu paprykowego
– 3 łyżki octu
– 3 łyżki musztardy
– 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
– paluszki selera i marchewki
– sos pleśniowy lub sałatkowy

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni usmażyć podzielone udka z kurczaka (ok. 9 min.) na złoty kolor. Odsączyć na papierowych ręcznikach, umieścić w dużej misce. W małym rondelku wymieszać kolejne 7 składników, gotować i mieszać 5-10 min. Polać udka, odstawić na 10 min. Łyżką cedzakową wyjąć kurczaka z sosu i ułożyć je w jednej warstwie na natłuszczonych blachach do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st. przez 15 min. Podawać na gorąco z paluszkami warzywnymi i sosem do maczania.

 

Skrzydełka na ostro

Pierś kurczaka na ostro

Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka
– 1 kostka rosołku drobiowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ostra papryczka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
Rozetrzeć kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzeć piersi z kurczaka. Piersi smażyć na patelni przez około 15 min. obracając ją, co jakiś czas. Rozetrzeć ząbek czosnku, ostrą paprykę z łyżeczką przecieru pomidorowego. Usmażone piersi posmarować przygotowaną pastą. Pozostawić na patelni do momentu podania. Tak przygotowane piersi podawać z makaronem.

 

Pierś kurczaka na ostro

Kurczak po węgiersku

Składniki:
– 0,5 kg filetów z kurczaka
– 2 łyżki wędzonej papryki mielonej
– 2 łyżki musztardy
– 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 2 liście laurowe, pokruszone
– 1 łyżka majeranku suszonego
– 1 szczypta goździków, mielonych
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej
– 2 cebule, pokrojone w półplasterki
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane
– 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę
– 1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
– 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki czerwonego wina
– 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu

Przygotowanie:
Porcje mięsa pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawić w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószyć mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażyć. Dodać pozostałe składniki – wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, wymieszać. Dusić około 60 min., na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.

 

Kurczak po węgiersku

Gulasz z kurczaka

Składniki:
– 1 kostka rosołku drobiowego
– 400 kg filetów z kurczaka
– 2 cebule
– papryka zielona i czerwona
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– posikana natka pietruszki
– tymianek
– pieprz
– papryka słodka

Przygotowanie:

Rosół rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Cebule, czosnek, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Mięso umyć i również pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule i czosnek. Dodać mięso i podsmażyć. Następnie dodać kostkę rosołową i paprykę. Dusić przez 10 min. Pomidory pokroić, dodać do mięsa razem z sokiem pomidorowym. Dusić przez kolejne 10 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

 

Gulasz z kurczaka