Kurczak miodowo-lipowy
Artykuł zewnętrzny
Wracam do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 ćwiartka z kurczaka – duża
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód „
- 2,5 szklanki wody
- 1 duże jabłko słodko-winne
Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ). Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .