Kurczak duszony z kalarepką

25 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne danie – akurat na wiosenną porę.

Składniki :

  • 4  pałki  z kurczaka (lub inne części tuszki z kurczaka)
  • 1 duża kalarepka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • biały pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki

Mięso kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc. Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie, a płyn zredukuje się do ½ szklanki (ok. 30 minut). Wsypać koperek, włożyć masło. Dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką. Zagotować. Zaciągnąć żółtkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz