Kurczak duszony z kalarepką

25 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne danie – akurat na wiosenną porę.

Składniki :

  • 4  pałki  z kurczaka (lub inne części tuszki z kurczaka)
  • 1 duża kalarepka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • biały pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki

Mięso kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc. Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie, a płyn zredukuje się do ½ szklanki (ok. 30 minut). Wsypać koperek, włożyć masło. Dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką. Zagotować. Zaciągnąć żółtkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...