Kurczak duszony z kalarepką
Artykuł zewnętrzny
Delikatne danie – akurat na wiosenną porę.
Składniki :
- 4 pałki z kurczaka (lub inne części tuszki z kurczaka)
- 1 duża kalarepka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- ½ pęczka koperku
- sok z cytryny
- biały pieprz mielony
- szczypta cukru
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mąki
Mięso kurczaka posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc. Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie, a płyn zredukuje się do ½ szklanki (ok. 30 minut). Wsypać koperek, włożyć masło. Dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką. Zagotować. Zaciągnąć żółtkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody