Kulki z wędzonej makreli na fasolce szparagowej
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 makrela wędzona
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
300 g fasolki szparagowej (mrożonej)
1/3 szklanki śmietany
sok z połowy limonki
1 pęczek koperku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, papryka słodka
Sposób wykonania:
- ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść, odstawić do ostygnięcia,
- makrelę obrać ze skóry, usunąć ości,
- dodać do ziemniaków,
- wbić jajko, dodać połowę posiekanego koperku i przyprawy,
- wyrobić na jednolitą masę,
- z masy formować małe kuleczki, obtaczać w mącę i smażyć na złoty kolor,
- fasolkę gotować 5 min we wrzątku, odcedzić, dodać przyprawy i masło wymieszać,
- ze śmietany, soku z limonki reszty posiekanego koperku i przypraw zrobić sos,
- na talerzu rozkładamy fasolkę, na niej układamy kuleczki i polewamy wszystko sosem ze śmietany.