Kulki z wędzonej makreli na fasolce szparagowej

12 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 makrela wędzona

0,5 kg ziemniaków

1 jajko

300 g fasolki szparagowej (mrożonej)

1/3 szklanki śmietany

sok z połowy limonki

1 pęczek koperku

1 łyżeczka masła

sól, pieprz, papryka słodka

Sposób wykonania:

  • ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść, odstawić do ostygnięcia,
  • makrelę obrać ze skóry, usunąć ości,
  • dodać do ziemniaków,
  • wbić jajko, dodać połowę posiekanego koperku i przyprawy,
  • wyrobić na jednolitą masę,
  • z masy formować małe kuleczki, obtaczać w mącę i smażyć na złoty kolor,
  • fasolkę gotować 5 min we wrzątku, odcedzić, dodać przyprawy i masło wymieszać,
  • ze śmietany, soku z limonki reszty posiekanego koperku i przypraw zrobić sos,
  • na talerzu rozkładamy fasolkę, na niej układamy kuleczki i polewamy wszystko sosem ze śmietany.

file1268382555



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz