Kurczak po tajsku na słodko z makaronem

25 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kogut inspiruje Węża do poszukiwania tropikalnych smaków .

Czas: 1 godzina

Składniki :file1269016561

  • 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
  • 1 puszka ,,Koktajlu z  owoców tropikalnych Tao-Tao „
  • sos słodko- kwaśny chili Tao-Tao
  • sos śliwkowy Tao-Tao
  • papryka mielona
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka pokrojonego w paseczki pigwowca w syropie
  • 5 dag suchego makaronu ryżowego wstążki

Piersi natrzeć pastą zrobioną z sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao, pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego , miodu i zostawić na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć. Piersi smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z zalewą, rodzynki, pigwowiec, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Dusić przez 45 minut, aż kurczak i owoce będą miękkie  a sos odparuje i będzie gęsty. Doprawić do smaku.

Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 5 minut. Odcedzić. Podawać układając mięso na makaronie a sos osobno.