Kurczak po tajsku na słodko z makaronem
Artykuł zewnętrzny
Kogut inspiruje Węża do poszukiwania tropikalnych smaków .
Czas: 1 godzina
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
- 1 puszka ,,Koktajlu z owoców tropikalnych Tao-Tao „
- sos słodko- kwaśny chili Tao-Tao
- sos śliwkowy Tao-Tao
- papryka mielona
- pieprz cytrynowy
- sól
- 4 łyżki oleju sezamowego
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka pokrojonego w paseczki pigwowca w syropie
- 5 dag suchego makaronu ryżowego wstążki
Piersi natrzeć pastą zrobioną z sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao, pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego , miodu i zostawić na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć. Piersi smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z zalewą, rodzynki, pigwowiec, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Dusić przez 45 minut, aż kurczak i owoce będą miękkie a sos odparuje i będzie gęsty. Doprawić do smaku.
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 5 minut. Odcedzić. Podawać układając mięso na makaronie a sos osobno.