Kujawskie przysmaki

Avatar photo
12 czerwca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Region Kujaw nie do końca kojarzy się z lokalnymi potrawami. Jest to jednak jeden z najbardziej rozwiniętych regionów pod względem potraw i kuchennych eksperymentów. Z niego bowiem wywodzą się m.in. toruńskie pierniki, żurek kujawski, kluski ziemniaczane, smażona ryba w occie, gęsina kołudzka czy też czernina. Mało kto wie też, że toruńskie pierniki w średniowieczu stanowiły składnik rozmaitych potraw. Ze względu na swoją słodko – pikantną nutę wykorzystywane były jako główny składnik sosów, panierki oraz jako przyprawa do licznych dań. Natomiast żurek kujawski powstaje na naturalnym zakwasie z mąki żytniej, która zalana jest przygotowaną, ciepłą wodą.

Piernik, sam w sobie, kojarzy się ze świętami i chłodnymi dniami. Jednak nie do końca tak musi być. Może to być także jedno z lepszych ciast na wakacje!

Piernik na wakacjach

Składniki:
50 dkg mąki,
1 szklanka jasnego miodu
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
25 dkg miękkiego masła,
0,5 kg truskawek
2 galaretki malinowe
2 łyżeczki przyprawy do pierników,
1 łyżeczka sody,

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dolać do masy miód i dodać przyprawę do piernika. Wymieszać mąkę z sodą i stopniowo przesiać do masy. Mieszać należy delikatnie i ostrożnie, aby nie powstały żadne grudki. Na koniec należy dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Najlepiej całość mieszać drewnianą łyżką niż mikserem. Na koniec dodać na wierzch truskawki (część można zostawić na później).
Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm należy posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 200°C około 50-55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto ostygnie, zalać galaretką malinową i dodać resztę truskawek. Wstawić do lodówki i czekać, jak galaretka stężeje. Podawać można z bitą śmietaną i lodami.

kujawskie przysmaki
Przepis ten jest bardzo dobry również na Święta. Tylko wtedy bez truskawek i galaretki. Po wyjęciu z piekarnika, szczelnie się go owija i odkłada na 3 tygodnie w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po upływie czasu przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi albo budyniem.
Smak piernika z truskawkami jest wyjątkowy. Jeśli natomiast wybieracie się do Torunia to koniecznie musicie skosztować oryginalnych toruńskich pierników. Zdecydowanie lepsze jest to niż popularne i powszechne wszędzie hamburgery, zapiekanki czy pizza w Toruniu.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.