Babka ziemniaczana po litewsku według Piotra

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Babka ziemniaczana rodem z Litwy – taką piekło się w rodzinie mojego zięcia.

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 35 dag boczku ( bez skóry i żeberek )
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżki masła do posmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (małe oczka) jak na placki ziemniaczane (lub zmiksować w Rozdrabniaczu) i zostawić by się ustały- zlać płyn.

Boczek pokroić w kostkę (tak jak skwarki do kraszenia). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki. Lekko posolić.Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zrumienić. Lekko ostudzić.

Zmieszać utarte ziemniaki, boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia, jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Rozgrzać piekarnik do 220 * C . Wstawić  kugelis . Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin (zależy od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy).Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić na plastry.

Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

file1301929116