Babka ziemniaczana po litewsku według Piotra
Babka ziemniaczana rodem z Litwy – taką piekło się w rodzinie mojego zięcia.
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 35 dag boczku ( bez skóry i żeberek )
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 pieprzu mielonego
- 1/2 łyżki masła do posmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (małe oczka) jak na placki ziemniaczane (lub zmiksować w Rozdrabniaczu) i zostawić by się ustały- zlać płyn.
Boczek pokroić w kostkę (tak jak skwarki do kraszenia). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki. Lekko posolić.Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zrumienić. Lekko ostudzić.
Zmieszać utarte ziemniaki, boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia, jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Rozgrzać piekarnik do 220 * C . Wstawić kugelis . Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin (zależy od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy).Sprawdzić patyczkiem do ciasta. Z wierzchu ma się zrumienić. Wyjąć. Poczekać chwilę i wyjąć. Pokroić na plastry.
Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.