Kuchnia wellness i „slow food” w ośrodkach SPA

17 kwietnia 2015, dodał: 38PR
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia wellness

Zdrowie – jedno z podstawowych dóbr od zawsze cenione w polskim społeczeństwie. Co więcej Polacy przypisują mu coraz większe znaczenie, a zachowanie dobrego zdrowia jako jedną z najważniejszych wartości codziennego życia wskazuje aż ¾ badanych[1]. Można zatem uznać, że mieszkańcy naszego kraju są świadomi w myśleniu o zdrowiu i postawach wobec niego.

 

Nie chcą także zaniedbywać codziennych proaktywnych nawyków i zdrowego stylu życia podczas wyjazdów wypoczynkowych. Tym bardziej, że między 50 a 60% z nas wyjeżdża co roku na wypoczynek poza stałym miejscem zamieszkania[2]. Wobec takich postaw swoich potencjalnych i obecnych klientów, nie mogą zatem pozostawać obojętne hotele i ośrodki SPA. Coraz więcej z nich działa zgodnie z założeniami nowego trendu Lifestination SPA[3], czyli stanowi przestrzeń, gdzie goście poza wypoczynkiem i korzystaniem z zabiegów relaksacyjnych mogą realizować swój styl życia, w tym m.in. cieszyć się zdrową kuchnią – taką, jaką chcieliby prowadzić na co dzień.

SPA – wellness – „slow food”

Choć sam termin SPA wiąże się z wykorzystywaniem dobroczynnych właściwości wody, niewątpliwie cała idea SPA ma na celu ogólne działanie prozdrowotne, czyli dążenie do poprawy lub utrzymania stanu zdrowia przy wykorzystaniu różnych środków. Co za tym idzie idea SPA ściśle łączy się coraz częściej z filozofią wellness, która zakłada harmonię między ciałem, umysłem i duchem. Częścią tej idei jest oczywiście także kuchnia wellness, promująca styl życia w oparciu o odpowiednią dietę – zawierającą świeże składniki pełne witamin i minerałów oraz nieprzetworzone produkty. W założenia te wpisuje się idea „slow food”, która promuje oryginalną, tradycyjną, zdrową żywność i posiłki przygotowywane ze składników ekologicznych. Po produkty oznaczone jako zdrowe i ekologiczne sięga ogółem z różną częstotliwością aż 70% badanych Polaków[4]. Niewątpliwie oferta kulinarna hoteli i ośrodków SPA powinna na te zwyczaje odpowiadać i stanowić integralną część pobytu w ośrodku SPA, poświęconego odnowie kondycyjnej.

Praktyczny wymiar kuchni wellness i „slow food”

W ośrodkach SPA, takich jak Cottonina Villa & Mineral SPA Resort w Świeradowie-Zdroju, na zwolenników zdrowego odżywiania czeka specjalne, starannie skomponowane menu uwzględniające potrzeby dietetyczne gości, którzy nie chcą rezygnować ze świeżych, pełnych witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim wysokiej jakości produktów ekologicznych. Hołdując filozofii wellness i „slow food” szef kuchni przygotowuje lekkostrawne potrawy w oparciu o przepisy zgodne z trendami dietetycznymi, wykorzystując własne zioła i warzywa, regionalne produkty ekologiczne, czy samodzielnie marynowane i wędzone i mięsa.

Dziś ośrodek SPA, który chce w pełni odpowiadać na potrzeby swoich gości, musi być nie tylko miejscem, gdzie na wypoczynek składają się wyłącznie atrakcje turystyczne i zabiegi relaksacyjne. Powinna to być przestrzeń, która w niemal każdym wymiarze odpowiada stylowi życia gości, dzięki czemu czują się swobodnie, w pełni komfortowo i mogą wypoczywać w zgodzie z codziennym, zdrowym stylem życia.

Autorem komentarza jest Marta Fiedorowicz, Dyrektor Generalny Cottonina Villa & Mineral SPA Resort

 


[1] Zob. komunikat CBOS „Co jest ważne, co można, a czego nie wolno – normy i wartości w życiu Polaków”, lipiec 2010 (oprac. R. Boguszewski).

2 Raport z badań CBOS „Wyjazdy wypoczynkowe Polaków w 2014 roku i plany na 2015 rok”, Warszawa, Luty 2015.

[3] Pojęcie sformułowane przez amerykańską futurolożkę Edie Weiner na Global Spa & Wellness Summit we wrześniu 2014 roku.

[4] CBOS, badanie „ Aktualne problemy i wydarzenia” (290), przeprowadzone w dniach 3-4 lipca 2014.