„Kuchnia Pięciu Przemian dla początkujących” – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

„Kuchnia Pięciu Przemian dla początkujących” – recenzja

23 marca 2020, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Pięć Przemian to tajemnicze określenie mające swoje źródło w tradycyjnej chińskiej medycynie. Za sprawą fascynacji kulturą Dalekiego Wschodu i orientalnym stylem staje się coraz bliżej znane we współczesnym świecie. Pięć Przemian to część starożytnej filozofii, którą z powiedzeniem można w różnym stopniu stosować w codziennym życiu.

Jedno z takich zastosowań znajdziemy w poradniku kulinarnym „Kuchnia Pięciu Przemian dla początkujących”, autorstwa Anny Czelej. To wyjątkowa książka, którą docenią fani zdrowego żywienia, zwłaszcza zwolennicy diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Zdarza nam się dzielić ludzi na tych, którzy potrafią gotować i takich, którym lepiej idzie odgrzewanie gotowych potraw niż przygotowanie własnych. Bezsprzecznie posiłki przygotowane w domowej kuchni są zdrowsze od tych kupowanych w marketach. Jaki to ma związek ze wspomnianą teorią? Otóż, zgodnie z nią, bardzo istotna w procesie gotowania jest kolejność dodawania poszczególnych składników zgodnie ze schematem przemiany ognia, ziemi, metalu, wody i drzewa, odpowiadającymi kolejno za smak gorzki, słodki, ostry, słony i kwaśny. I to w niej kryje się sekret pysznych lub  nieudanych potraw.

Te same potrawy przyrządzone z tych samych składników mogą smakować inaczej, w zależności od sposobu przygotowania. Tajemnica wydobywania głębi smaku z każdego dania jest prosta do odkrycia, leży na wyciągnięcie ręki, otwiera się przed nami na kartach tego niewielkiego, ale jakże genialnego poradnika. Prosta zasada. Efekt zaskakujący!

Po krótkim, aczkolwiek wystarczającym wstępie i wprowadzeniu w samą teorię Pięciu Przemian, autorka raczy nas setką sprawdzonych przepisów na bezglutenowe wege pyszności. Wśród nich znajdziemy zupy, sałatki, pasty, pieczywo, ciasta – całe menu, które zachwyci każdego fit smakosza.

Sernik z dynią i morelami, zupa ziołowa ze szparagami, wegański tort makowy… – już same nazwy brzmią tak, że ma się ochotę pobiec do kuchni i zacząć gotować, a po przeczytaniu wstępu ma się gwarancję, że tym razem będą to udane efekty pichcenia.

Jak wskazuje sama autorka, celem napisania tej książeczki było przekonanie wszystkich o łatwości i skuteczności stosowania zasad Pięciu Przemian w każdej kuchni, opartej na każdych składnikach, bez względu na to, czy gotujemy krupnik z przepisu babci, czy przygotowujemy właśnie odkryty koktajl jagodowo-pokrzywowy. Zasady można stosować dosłownie w każdej kuchni i diecie. I to jest fenomenalne! Mnie absolutnie przekonała.

Kolejność dodawania poszczególnych składników pozwala nadać potrawom głębszy smak i rozpieszczać podniebienie, przez co czyni gotowanie przyjemnym, a spożywanie posiłku wyjątkowym doświadczeniem. Bardzo łatwo nauczyć się tej nieskomplikowanej zasady dzięki lekturze, a jeśli wśród czytelników znajdą się wegetarianie, będą z całą pewnością dzielić się zawartymi w niej przepisami i zapraszać znajomych do wspólnego stołu.

Iwona

 

Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja

Share and Enjoy !

Shares





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...