Kuchenne triki – mini poradnik

25 listopada 2013, dodał: EdytaB
Artykuł zewnętrzny

Mini poradnik dla wszystkich, którzy mają „drobne” problemy w kuchni.

file1385396756

Kuchenne triki, które zostały przeze mnie wypróbowane.

* Aby woda np. na makaron zagotowała się szybciej, garnek przykryj pokrywką, a sól dodaj dopiero po zagotowaniu.
* Aby makaron nie sklejał się, do wody wlej troszkę oleju.
* Aby sól w solniczce nie wilgotniała, wsyp do niej kilka ziarenek ryżu.
* Sałaty nie należy kroić nożem, lecz powinno się ją rwać na kawałki palcami.
* Niektóre warzywa wymagają szczególnego traktowania podczas obierania, aby nie zrobiły się gorzkie. Np. Ogórka lub cukinię obieramy od jasnej części (od kwiatu), po ciemną (tam, gdzie urywa się ogonek). Marchewkę obieramy od części zielonej w dół (do korzenia).

* Aby uratować przesoloną zupę, należy włożyć do niej surowego ziemniaka i zagotować.
* Wątróbki nie należy solić przed smażeniem, bo zrobi się twarda.
* Aby cebula była miękka po usmażeniu, należy ją posolić przed smażeniem.
* Aby śmietana w zupie się nie zwarzyła, należy ją wcześniej wymieszać z mniejszą ilością gorącej zupy, np. w słoiku lub szklance i dopiero tę letnią mieszankę wlać do garnka.
* Aby jajka nie wypłynęły ze skorupki podczas gotowania, do wody należy wsypać łyżeczkę soli. Aby je łatwiej obrać, tuż po odcedzeniu należy nimi potrząsnąć, by popękały i zalać zimną wodą.

* Aby ciasto po upieczeniu dłużej było wilgotne, w trakcie miksowania dodaj do niego trochę oliwy.
* Mąka do ciast powinna być zawsze przesiana. To sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze.
* Ciasta z polewa nie powinno się wstawiać do lodówki, bo ta straci swój połysk.
* Ucierając krem budyniowy pamiętaj, że zarówno budyń, jak i masło, powinny mieć tę samą temperaturę. Najlepiej, jeśli obydwa wyjmiesz prosto z lodówki. I mieszaj na przemian łyżka masła, łyżka budyniu, nigdy nie dawaj zbyt dużej ilości składnika.
* Zwarzony krem budyniowy można uratować, wkładając go do zamrażarki lub lodówki, aby się bardzo mocno schłodziło, po czym należy ucierać do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby zabieg z lodówką powtórzyć.

* Aby pozbyć się zapachu ryb lub cebuli z deski i noża, myj je zimną wodą. Zapach z dłoni zneutralizujesz pocierając je o coś metalowego, np. kran.
* A tłuszcz nie pryskał na patelni, dodaj do niego szczyptę soli.
* Idealnym sposobem, który zapobiega zalęganiu się robali w grzybach suszonych, jest włożenie do słoika z grzybami kilku liści laurowych.
* Soda oczyszczona lub proszek do pieczenia wysypany na mały talerzyk, pomogą nam pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki lub piekarnika.