Kubańskie kanapki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 bochenek włoskiego chleba, przecięty na pół (wzdłuż)
2 łyżki musztardy Dijon
1 ugotowana polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
8 cienkich plastrów szynki
2 pikle, przecięte wzdłużnie w 8 plastrów
4 plastry szwajcarskiego sera
Sałatka: 3 pomarańcze
3 szklanki gotowanego ryżu
1/2 szklanki szczypiorku i szalotki pokrojonej w cienkie plasterki
1/4 szklanki oliwek zielonych, w plasterkach
3 łyżki oliwy z oliwek i octu
Sos: 1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki soku pomarańczowego
4 szklanki mieszanki sałat
Przygotowanie:
Na dolnej połowie, posmarować chleb musztardą. Położyć wieprzowinę, szynkę, ogórek i ser. Przyłożyć drugą połówką chleba, pokroić na 4 kawałki. Grill pokropić oliwą lub spryskać strumieniem nonstick. Położyć kanapki na grillu i piec 10 min., aż zbrązowieją, obracając raz w połowie pieczenia. Sałatka z ryżu: Pomarańcze obrać i pokroić na duże kawałki. Dodać ryż, szczypior i oliwki. Sos: Ubić trzepaczką 2 łyżki soku pomarańczowego z kminkiem. Dodać do ryżu. Podawać do kanapek.
Na dolnej połowie, posmarować chleb musztardą. Położyć wieprzowinę, szynkę, ogórek i ser. Przyłożyć drugą połówką chleba, pokroić na 4 kawałki. Grill pokropić oliwą lub spryskać strumieniem nonstick. Położyć kanapki na grillu i piec 10 min., aż zbrązowieją, obracając raz w połowie pieczenia. Sałatka z ryżu: Pomarańcze obrać i pokroić na duże kawałki. Dodać ryż, szczypior i oliwki. Sos: Ubić trzepaczką 2 łyżki soku pomarańczowego z kminkiem. Dodać do ryżu. Podawać do kanapek.