Placki ziemniaczano-buraczane sosem cebulowo- śliwkowym

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Pyszne placki ziemniaczano- buraczkowe z równie pysznym sosem

składniki:

  • NA 15 średnich placków
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 średnie buraczki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka sosu sojowego
  • Podawać z dowolnym, gestym sosem lub kwaśną śmietaną

    Buraki ugotować w całości, do miękkości. Ostudzić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ostudzone buraczki. Wymieszać. Odczekać chwilę i odlać nadmiar soku. doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ziarenkami smaku, dodać jaja, mąkę- wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Osuszyć na ręcznikach papierowych, trzymać placki w  cieple.

    Placki podałam z sosem cebulowo- śliwkowym( na bazie japońskiego wina śliwkowego):

  • 2 cebulki białe
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść suszonych kapeluszy kanii( lub innych grzybków)
  • szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej( wołowej)
  • 1 kostka cebulowa knorr
  • 1 kieliszek(40 ml) japońskiego wina śliwkowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dusić cebulę pokrojoną w półplasterki, około 10 minut. dodać kilka suszonych, opłukanych dokładnie kapeluszy małych grzybów( kanie)kosteczkę cebulową knorr, kostkę rosołową, zalać winem, przemieszać, dodać 1/4 szklanki wody. Dusić dalej kilka minut. Do reszty zimnej wody dodać mąkę i śmietanę, wymieszać dokładnie, dodać na patelnie, mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić dobrze sosem sojowym i pieprzem, dosypać natkę, przemieszać. Podawać placki przełożone sosem- warstwowo- jak torcik. Ozdobiłam jeszcze kleksem kwaśnej śmietany

    file1289584675

    Jak pokroić cebulę w zgrabna kosteczkę?