Krupnik z pulpetem na dietkę

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Krupnik to ogólnie zdrowa zupa. Proponuję wersję dla wymagających diety ( lub dzieci )

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 4 ,,pałki ,, z kurczaka ( lub ćwiartka- udo ) – najlepiej bez skóry
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2  marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • kasza manna
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
  • szczypta świeżego lub suszonego lubczyku
  • 5 szklanek wody

Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa – 1/2 marchewki pociąć w ozdobnie powycinane plasterki, a por w paseczki. Mięso i resztę warzyw, pokrojone w kostkę ziemniaki  – zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa (po za pokrojoną marchewką). Zupę doprawić maggi i lubczykiem. Mięso obrać od kości. Zmiksować razem z warzywami w malakserze. Dodać  kaszki manny  (na każdą czubatą  łyżkę masy mięsno warzywnej  – dać płaską łyżeczkę manny). Uformować  pulpety i wkładać  na gotującą się na małym gazie zupę. Gotować 2 minuty  od wypłynięcia na wierzch. Podawać zupę wkładając do każdej porcji pulpety posypana pokrojoną natką pietruszki.

file1303832809