Krupnik z pulpetem na dietkę
Krupnik to ogólnie zdrowa zupa. Proponuję wersję dla wymagających diety ( lub dzieci )
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 ,,pałki ,, z kurczaka ( lub ćwiartka- udo ) – najlepiej bez skóry
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 białej części pora
- 10 dag kaszy pęczak
- 2 łyżki natki pietruszki
- kasza manna
- maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
- szczypta świeżego lub suszonego lubczyku
- 5 szklanek wody
Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa – 1/2 marchewki pociąć w ozdobnie powycinane plasterki, a por w paseczki. Mięso i resztę warzyw, pokrojone w kostkę ziemniaki – zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa (po za pokrojoną marchewką). Zupę doprawić maggi i lubczykiem. Mięso obrać od kości. Zmiksować razem z warzywami w malakserze. Dodać kaszki manny (na każdą czubatą łyżkę masy mięsno warzywnej – dać płaską łyżeczkę manny). Uformować pulpety i wkładać na gotującą się na małym gazie zupę. Gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać zupę wkładając do każdej porcji pulpety posypana pokrojoną natką pietruszki.