Kruche pierożki z mięsem
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- mięso gotowane 50 dag
- maggi w płynie 1 łyżeczka
- cebula 1 szt
- mąka 25 dag
- żółtko 1 szt
- masło 10 dag
- śmietana 1 łyżka
- pieprz ziołowy wg gustu
- tłuszcz
Pierożki z mięsem,pyszne
Etapy przygotowania
Mąkę zagniatamy z masłem, dodajemy śmietany. Ciasto wyrabiamy ręką, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie mięso przekręcamy (mielimy). Doprawiamy pieprzem, maggi. Cebulę siekamy na drobno podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do mięsa, dokładnie farsz mieszamy. Ciasto wałkujemy na małe placuszki, nakładamy farsz, przykrywamy ciastem i wycinamy szklanką pierożki. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy pierożki smażymy na złoty kolor.