Kruche ciasteczka z cukrem, czyli słodkości nie tylko na święta
Pachnący korzeniami i miodem piernik, strucla szczodrze nafaszerowana makiem i keks pełen najprzedniejszych bakalii – każda z nas ma te trzy ciasta w świątecznym repertuarze. Ten żelazny zestaw usatysfakcjonuje łasuchów – tradycjonalistów. Zaś dla najmłodszych (i nie tylko) warto upiec rozmaite ciasteczka…Można je przygotować na zapas i podawać nie tylko na Boże Narodzenie, ale też na karnawałowe, czy inne okazje.
Sposób przygotowania
2 szklanki mąki przesiać do miski. Wsypać 1/2 szklanki cukru pudru, szczyptę proszku do pieczenia i torebkę cukru waniliowego. Wymieszać, posiekać z kostką masła. Wbić dwa żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek, foremką powycinać różne kształty: choinki, krążki, kwiatki w kilku wielkościach…Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Kilka łyżek konfitury pomarańczowej podgrzać, przetrzeć przez sito. Przełożyć nią ciasteczka w kształcie kwiatków. Pozostałe ciastka posmarować konfiturą rozrzedzoną łyżką gorącej wody, posypać cukrem pudrem.
Warto pamiętać, że kruche wypieki – choć trwałe – łatwo chłoną wilgoć. Dlatego lepiej je przechowywać w szczelnych, np.blaszanych pudełkach.