Kroszka Kartoszka-rosyjskie danie

19 marca 2011, dodał: olciap6
Artykuł zewnętrzny

składniki: kilka dużych ziemniaków (2-3 na głowę, jak największe), starty na tarce żółty ser, masło, przyprawy

przepis:

Ziemniaki należy upiec w piekarniku w tzw. mundurkach (owinięte w folii aluminiowej). Piec aż będą miękkie w środku (długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, więc trzeba to wyczuć indywidualnie najlepiej nakłuwając je patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczki, gdyż np widelec mógłby je uszkodzić). Następnie należy takiego gorącego ziemniaka przekroić na pół, jednak uważając aby na końcu obie połówki ziemniaka trzymały się za pomocą skórki. Po przekrojeniu trzeba wydrążyć miąższ, na każdą część wydrążonego ziemniaczka należy przeznaczyć łyżeczkę masła, trochę sera żółtego, posolić, popieprzyć, można posypać papryką i dodać do wydrążonego miąższu.  Wszystko razem ugnieść (na gorąco), następnie położyć na wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzch nakładamy farsz, który może być przygotowany w różnoraki sposób (warzywny,grzybowy, wegetariański, rybny, mięsny itd)-wedle własnego uznania. Można zrobić różne sałatki i nałożyć na wierzch każdego ziemniaka różny farsz. Ja robię kilka sałatek do wyboru, podaję ziemniaczki z masą ziemniaczaną zmieszaną z serem i masłem,a  potem każdy indywidualnie nakłada sobie sałatkę, na którą ma ochotę. Wszystko spożywamy widelcem, niektórzy zjadają także przypieczoną skórkę ziemniaka :)

Smacznego :)