URODA I ZDROWIE

Królik ze śliwkami

5 lipca 2010, dodał: zNatury.pl

Składniki:

  • 1 królik o wadze około 1.5 kg
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • tymianek
  • liść laurowy
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cebulę i marchewki pokrajać, włożyć do kamiennego garnka, dodać liść laurowy, pieprz, tymianek, zieloną pietruszkę. Następnie włożyć podzielonego na porcje królika, zalać winem i zostawić na 24 godziny w chłod­nym miejscu. 2 razy mięso przewrócić i wymieszać warzywa. Mięso wyjąć, osączyć, oprószyć pieprzem i mąką, włożyć do rondla, zalać odcedzoną marynatą i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać uduszoną na niewielkiej ilości wody i oleju cebulę oraz namoczone śliwki. Na końcu doprawić do smaku. Porcje ułożyć na głębokim półmisku, polać sosem i obłożyć wypestkowanymi śliwkami. Podawać z ryżem, ziem­niakami, surówkami.

l porcja zawiera: 80 mg sodu, 1597 kJ (382 kcal).

Sklep ekologiczny
www.znatury.pl

file1278321238

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Słodkości na święta :)
Na święta dla dzieci najlepsze są pierniczki, a jeszcze lepiej jak upieką je same...
tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.