Królewska sałatka
Bardzo kolorowa sałatka, która świetnie pasuje do grilowanych mięs:
– 1 cebula czerwona
– 8 gałązek tymianku
– 6 łyżek octu winnego
– 6 łyżek oleju
– sól, pieprz, cukier
– 1/2 straka żółtej i czerwonej papryki
– 1/2 główki sałaty lodowej
– 20 dag żółtych i 20 dag czerwonych pomidorów koktajlowych
– 20 dag kiełków soczewicy
1 dojrzały owoc awokado
Cebulę obrać, posiekać, tymianek opłukać, oderwać listki od 6 gałązek, drobniutko posiekać. Przygotować sos sałatkowy: ocet winny wymieszać z 4 łyżkami wody, solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Stopniowo małymi porcjami dodawać olej, całośc ubijać widelcem, aż powstanie gładka emulsja. Papryke oczyścić, podzielic na pół, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, osuszyć, pokroic w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe umyte pokroic na pół, sałatę i kiełki umyte przełożyc do miseczki, dodać pomidorki, cebulę, paprykę i kiełki skropić sosem i odstawić do lodówki na około 15 minut. Awokado przekroic na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w cienkie plastry, połączyć z sałatą, przemieszać. Całość przełożyć na liście sałaty, udekorować pozostałym tymiankiem.