Królewska sałatka

2 lutego 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Bardzo kolorowa sałatka, która świetnie pasuje do grilowanych mięs:

– 1 cebula czerwona
– 8 gałązek tymianku
– 6 łyżek octu winnego
– 6 łyżek oleju
– sól, pieprz, cukier
– 1/2 straka żółtej i czerwonej papryki
– 1/2 główki sałaty lodowej
– 20 dag żółtych i 20 dag czerwonych pomidorów koktajlowych
– 20 dag kiełków soczewicy
1 dojrzały owoc awokado

Cebulę obrać, posiekać, tymianek opłukać, oderwać listki od 6 gałązek, drobniutko posiekać. Przygotować sos sałatkowy: ocet winny wymieszać z 4 łyżkami wody, solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Stopniowo małymi porcjami dodawać olej, całośc ubijać widelcem, aż powstanie gładka emulsja. Papryke oczyścić, podzielic na pół, ostrym nożem usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, osuszyć, pokroic w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe umyte pokroic na pół, sałatę i kiełki umyte przełożyc do miseczki, dodać pomidorki, cebulę, paprykę i kiełki skropić sosem i odstawić do lodówki na około 15 minut. Awokado przekroic na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w cienkie plastry, połączyć z sałatą, przemieszać. Całość przełożyć na liście sałaty, udekorować pozostałym tymiankiem.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...