Krokiety z pokrzywami
Jak wiadomo, dawno dawno temu były całkiem inne czasy i mięso było przysmakiem okazjonalnym w niedziele i święta, a w tygodniu przecież też trzeba było coś jeść, jednocześnie ograniczać się do jak najtańszych kosztów. Prezentuję krokiety z farszem z pokrzyw – farsz z tego co znalezione przed domem, by było tanio, ale tym samym zdrowo i smacznie. Obecny przepis jest wersją udoskonaloną, dzisiejszych 'czasów’, jednak przepis ten krąży w mojej rodzinie już od kilkudziesięciu lat i wart jest spróbowania!
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklankę wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
Wszystkie powyższe składniki dokładnie miksujemy po czym smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. (wychodzi ok 40 sztuk)
Farsz:
- 50 młodych pokrzyw (górne części – takie jak na zdjęciu)
- 1 cebula
- 2łyżki margaryny
- sól i pieprz
Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na margarynie, gdy jest już miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z pokrzywami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie załujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i składamy go w kopertę lub w trójkąt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.