Krokiety ryżowo – grzybowe

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 czubata szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 30-50 dkg grzybów leśnych mieszanych (podgrzybki, maślaki, kurki)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz mielony, tymianek (może być suszony)
  • 1 szklanka bułki tartej + 2 łyżki ziaren sezamu
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.

file1263731350



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...