Makaron z krewetkami zatopionymi w avokado

26 lutego 2010, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny
  • krewetki królewskie surowe obrane około 100 gram
  • oliwa z oliwek
  • czosnek granulowany
  • sól morska szczypta
  • Na dip awokadowy
  • 2 awokado dojrzałe
  • 1/2 białej cebuli
  • mała papryczka chilli czerwona
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • Na niteczki :
  • makaron ryżowy nitki na jedną porcję
  • 2 duże rzodkiewki
  • mała papryczka chilli czerwona
  • świeża kolendra
  • szczypta soli morskiej
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • limonka do ozdoby

Na dip awokadowy.Zaczęłam od umycia , obrania i pokrojenia na kawałki awokado , przełożyłam do miseczki i rozgniotłam widelcem.Dodałam przyprawy , następnie posiekaną cebulkę i papryczkę.Wymieszałam dokładnie , dodałam jogurt i majonez i odłożyłam do lodówki.Makaron ryżowy niteczki zalałam wrzątkiem , osoliłam i zostawiłam na 3-4 minuty.Odlałam wodę i wymieszałam niteczki z pokrojoną drobniutko rzodkiewką , posiekaną kolendrą i papryczką chilli , dodałam sól , trochę pieprzu i gotowe.Krewetki umyłam , osuszyłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek.Dodałam przyprawy , zmniejszyłam gaz i podsmażałam około 5 minut.Na talerzu ułożyłam makaron , po środku zrobiłam miejsce na dip , następnie w dip włożyłam usmażone krewetki.

file1267187038