Makaron z krewetkami zatopionymi w avokado
- krewetki królewskie surowe obrane około 100 gram
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
- sól morska szczypta
- Na dip awokadowy
- 2 awokado dojrzałe
- 1/2 białej cebuli
- mała papryczka chilli czerwona
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- Na niteczki :
- makaron ryżowy nitki na jedną porcję
- 2 duże rzodkiewki
- mała papryczka chilli czerwona
- świeża kolendra
- szczypta soli morskiej
- czarny pieprz świeżo zmielony
- limonka do ozdoby
Na dip awokadowy.Zaczęłam od umycia , obrania i pokrojenia na kawałki awokado , przełożyłam do miseczki i rozgniotłam widelcem.Dodałam przyprawy , następnie posiekaną cebulkę i papryczkę.Wymieszałam dokładnie , dodałam jogurt i majonez i odłożyłam do lodówki.Makaron ryżowy niteczki zalałam wrzątkiem , osoliłam i zostawiłam na 3-4 minuty.Odlałam wodę i wymieszałam niteczki z pokrojoną drobniutko rzodkiewką , posiekaną kolendrą i papryczką chilli , dodałam sól , trochę pieprzu i gotowe.Krewetki umyłam , osuszyłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek.Dodałam przyprawy , zmniejszyłam gaz i podsmażałam około 5 minut.Na talerzu ułożyłam makaron , po środku zrobiłam miejsce na dip , następnie w dip włożyłam usmażone krewetki.