Krewetki z warzywami w sosie winno-śmietanowym

10 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

To danie jednopatelniowe na pewno zasmakuje krwetkożercom:)

Połączenie jest niesamowite, a bukiet warzyw i przypraw idealnie komponuje się z krewetkami i kremowym sosem.

SKŁADNIKI:

  • 200 g krewetek
  • jedna czerwona papryka
  • jedna żółta papryka
  • kilka gałązek selera naciowego
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 100-150 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki obrać, opłukać, osuszyć i usunąć ogonki. Pokroić warzywa w dosyć duże kawałki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa (papryki, seler, marchewkę) przez ok. 7 minut, pod przykryciem. Dodać czosnek, podsmażyć chwilę i wlać 50 ml wina. Poczekać aż odparuje. Na patelnię wrzucić krewetki, smażyć ok. 4-5 minut. Dodać pozostałe wino. Po chwili dodać śmietankę (tyle, żeby dno patelni było pokryte). Doprawić sporą szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i otwartego cynamonu, solą i pieprzem. Przykryć, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, dodać plasterki masła, wymieszać i gotowe.
Warzywa powinny być sprężyste (nie rozgotowane), krewetki jędrne.
Podawać z białym pieczywem, które idealnie nadaje do tego, żeby wyczyścić talerze z nadmiaru sosu :)

file1299797534



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...