Krewetki z warzywami w sosie winno-śmietanowym
To danie jednopatelniowe na pewno zasmakuje krwetkożercom:)
Połączenie jest niesamowite, a bukiet warzyw i przypraw idealnie komponuje się z krewetkami i kremowym sosem.
SKŁADNIKI:
- 200 g krewetek
- jedna czerwona papryka
- jedna żółta papryka
- kilka gałązek selera naciowego
- marchewka
- ząbek czosnku
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 100 ml białego wina
- 100-150 ml słodkiej śmietanki 30 %
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki obrać, opłukać, osuszyć i usunąć ogonki. Pokroić warzywa w dosyć duże kawałki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa (papryki, seler, marchewkę) przez ok. 7 minut, pod przykryciem. Dodać czosnek, podsmażyć chwilę i wlać 50 ml wina. Poczekać aż odparuje. Na patelnię wrzucić krewetki, smażyć ok. 4-5 minut. Dodać pozostałe wino. Po chwili dodać śmietankę (tyle, żeby dno patelni było pokryte). Doprawić sporą szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i otwartego cynamonu, solą i pieprzem. Przykryć, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, dodać plasterki masła, wymieszać i gotowe.
Warzywa powinny być sprężyste (nie rozgotowane), krewetki jędrne.
Podawać z białym pieczywem, które idealnie nadaje do tego, żeby wyczyścić talerze z nadmiaru sosu :)