Krewetki z warzywami w sosie winno-śmietanowym

10 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

To danie jednopatelniowe na pewno zasmakuje krwetkożercom:)

Połączenie jest niesamowite, a bukiet warzyw i przypraw idealnie komponuje się z krewetkami i kremowym sosem.

SKŁADNIKI:

  • 200 g krewetek
  • jedna czerwona papryka
  • jedna żółta papryka
  • kilka gałązek selera naciowego
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 100-150 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki obrać, opłukać, osuszyć i usunąć ogonki. Pokroić warzywa w dosyć duże kawałki. Rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa (papryki, seler, marchewkę) przez ok. 7 minut, pod przykryciem. Dodać czosnek, podsmażyć chwilę i wlać 50 ml wina. Poczekać aż odparuje. Na patelnię wrzucić krewetki, smażyć ok. 4-5 minut. Dodać pozostałe wino. Po chwili dodać śmietankę (tyle, żeby dno patelni było pokryte). Doprawić sporą szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej i otwartego cynamonu, solą i pieprzem. Przykryć, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, dodać plasterki masła, wymieszać i gotowe.
Warzywa powinny być sprężyste (nie rozgotowane), krewetki jędrne.
Podawać z białym pieczywem, które idealnie nadaje do tego, żeby wyczyścić talerze z nadmiaru sosu :)

file1299797534