Krewetki z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- Krewetki 100 g
- Kukurydza Złocista Bonduelle 150 g
- 2, 3 papryki kolorowe
- 1 cukinia lub bakłażan
- Pomidor 2 szt.
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Sos pomidorowy 200 ml
- Szalotka 1 szt.
- Cytryny 3 szt.
- Buka tarta 100 g
- Czosnek 3 ząbki
- Masło słone 200 g
- Świeże oregano 1 pęczek
- Świeża bazylia 1 pęczek
- Świeży tymianek 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Olej 200 ml
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle szklimy drobno pokrojony czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane masło czosnkowe pozostawiamy do wystygnięcia. Bułkę tartą łączymy z posiekanym świeżym oregano, bazylią, tymiankiem. Dodajemy sól i pieprz. Posolone i posypane pieprzem krewetki obtaczamy w maśle czosnkowym, a następnie w tartej bułce z ziołami. Skrapiamy olejem i smażymy na grillu. Sałatka z kukurydzy i papryki: Rozmrożoną kukurydzę oraz paprykę łączymy z oliwą z oliwek, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie Ratatouille:
Na oliwie z oliwek szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę i świeże pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę). Warzywa smażymy kilka minut, po czym zalewamy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym oregano i natką pietruszki.
Przygotowanie Ratatouille:
Na oliwie z oliwek szklimy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę i świeże pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę). Warzywa smażymy kilka minut, po czym zalewamy sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym oregano i natką pietruszki.
Sposób podania:
Na warzywnym ratatouille układamy grillowane krewetki. Z boku kładziemy sałatkę z kukurydzy i papryki. Dekorujemy świeżymi ziołami i cytryną.