Krewetki królewskie podawane z soczewicą

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 16 krewetek królewskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki pomidorów concasse
  • Sól czosnkowa Prymat
  • Pieprz grubomielony Prymat

2 szklanki soczewicy
½ pęczka włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe Prymat

Do smaku:
Sól czosnkowa Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat,
2 łyżki soku z cytryny

1 limonka
16 listków cykorii
1 pęczek drobno posiekanej kolendry

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie soczewicę i warzywa ugotować do miękkości, doprawiając do smaku. Całość ostudzić, dokładnie zmiksować, a następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy.
Umyte i oczyszczone krewetki podsmażyć na oliwie z oliwek z cebulą, czosnkiem, pokrojoną w paseczki papryczką chili i pomidorami concasse. Całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut.

Purée z soczewicy ułożyć na liściach cykorii, na wierzch nałożyć aromatyczne krewetki, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z cząstkami limonki.

źródło: www.prymat.pl