Krewetki królewskie podawane z soczewicą

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 16 krewetek królewskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki pomidorów concasse
  • Sól czosnkowa Prymat
  • Pieprz grubomielony Prymat

2 szklanki soczewicy
½ pęczka włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe Prymat

Do smaku:
Sól czosnkowa Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat,
2 łyżki soku z cytryny

1 limonka
16 listków cykorii
1 pęczek drobno posiekanej kolendry

Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie soczewicę i warzywa ugotować do miękkości, doprawiając do smaku. Całość ostudzić, dokładnie zmiksować, a następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy.
Umyte i oczyszczone krewetki podsmażyć na oliwie z oliwek z cebulą, czosnkiem, pokrojoną w paseczki papryczką chili i pomidorami concasse. Całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut.

Purée z soczewicy ułożyć na liściach cykorii, na wierzch nałożyć aromatyczne krewetki, posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z cząstkami limonki.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...