Kremowy sernik ze śliwkami. Sprawdzone połączenie sera i jesiennych owoców
Śliwki są jednym z moich ulubionych owoców późnego lata i jesieni. Idealnie zastępują mi smak letnich moreli. Śliwki możemy kupić od lipca do końca października, więc są głównym składnikiem wielu tradycyjnych przepisów na jesienne ciasto. Dzisiaj chciałam przedstawić pomysł na kremowy sernik puddingowy. Połączenie idealne – moje ulubione ciasto i ulubione jesienne owoce.
Ponieważ uwielbiam sernik w każdej postaci postanowiłam zmodyfikować klasyczny sernik do wersji, którą będę mogła poczęstować całą rodzinę. Ponieważ mój brat jest na bardzo szczególnej diecie zdrowotnej stworzyłam sernik puddingowy bez jajek. To wspaniałe, niezwykle kremowe ciasto, które smakuje pysznie. I chciałam podzielić się z Wami nowatorskim przepisem.
A ponieważ śliwki są owocem jesiennego sezonu, postanowiłam wzbogacić kremowy sernik sosem śliwkowym. Taki sos można przygotować w większej ilości i przetrzymywać w słoiczkach, dzięki czemu ten przepis na sernik można wykorzystywać przez cały rok. Ewentualnie można zmieniać owoce – wszystkie będą odpowiednie. Każdy inny sezonowy owoc będzie świetnym zamiennikiem. Jednak dodatek śliwek jest wybitny.
Sernik puddingowy ze śliwkami jest jednym z najsmaczniejszych lekkich deserów, który możemy zrobić bez specjalnych umiejętności do pieczenia ciast. Zawsze się udaje. Serniki są onieśmielające w przygotowaniu dlatego ten przepis jest tak niesamowity – nic z trudności dotyczących przygotowania klasycznego sernika tak naprawdę nie ma tu znaczenia.
Sernik jest lekki, puszysty i absolutnie mistrzowski w smaku w połączeniu z dojrzałymi śliwkami. Taki deser zachwyci wszystkich. Jest lekki ale bogaty, szalenie kremowy i zwieńczony soczystymi, apetycznymi śliwkami.
Dobrym datkiem do sosu śliwkowego jest mieszanka przypraw z cynamonu i goździków. Taka mieszanka dodaje jesiennego aromatu, idealnego na jesienne dni. Dodatek wina pozwala uzyskać bardziej intensywny smak, ale można go pominąć, jeśli przygotowujemy ciasto dla dzieci. Dodatki są całkowicie opcjonalne.
Jesienny sernik ze śliwkami – przepis
Składniki:
Ciasto:
– 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki cukru
– 100 g masła, dobrze schłodzonego i pokrojonego w małe kostki
Sernik:
– 500 g jogurtu
– 120 ml sera śmietankowego
– 1/2 szklanki masła lub margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + cynamon i goździki (opcjonalnie)
– 1/2 soku z cytryny + trochę skórki
– świeże śliwki lub inne owoce + wino (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto rękami. Następnie umieścić ciasto między dwoma arkuszami folii i rozwałkować. Ułożyć w blaszce. W garnku powoli rozpuść masło i pozwolić mu lekko ostygnąć. Dodać wszystkie składniki nadzienia i wymieszać mikserem z roztopionym masłem. Mieszać na niskiej prędkości aż masa będzie kremowa i gładka. Dostosować ilość cukru do gustu. Napełnić formę i piec przez 60 min. Jeśli wierzchołek ciasta staje się zbyt ciemny podczas pieczenia, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku przez kolejne 10-15 min. z uchylonymi drzwiami piekarnika. Następnie wyjąć ciasto i pozwolić wejść w temperaturę pokojową. Pokroić śliwki, wrzucić do garnka. Dodać wino lub sok owocowy. Wymieszać i dodać przyprawy i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć i pozostawić na 10 min., aby rozwinąć smaki. Wyłożyć na sernik. Posypać prażonymi migdałami (opcjonalnie).