Kremowy dżem z dyni. Tak dobry że można jeść łyżeczką

26 września 2024, dodał: Marta Dasińska

Jesteśmy teraz w samym środku sezonu dyniowego. Możemy się delektować zupą dyniową, ciastem dyniowym czy  dyniowym latte. Jednak jest jeszcze jeden dyniowy przysmak, o którym nie można zapomnieć. Dżem dyniowy jest jednym z moich ulubionych przepisów na jesień. Jest pełen rozgrzewających jesiennych przypraw i smaku dyni. Można go dodać do niemal wszystkiego. Jest gęsty, kremowy i idealny w każdym zestawieniu.

Jeśli nigdy nie mieliście przyjemności degustacji dżemu z dyni, przegapiliście coś niesamowicie pysznego. Warto to nadrobić, gdyż dżem z dyni można bardzo łatwo zrobić w domu i to w mniej niż 60 minut. Ten łatwy domowy dżem dyniowy z pewnością stanie się nowym jesiennym niezbędnikiem. Jest kremowy, pyszny i pełen sezonowych smaków.

dżem z dyni

 

Dżem z dyni smakuje bajecznie z deskami serowymi, na herbatnikach, tostach, kanapkach, a także z jogurtem czy chałką. Jest idealny do naleśników, racuchów, gofrów, owsianki lub omletów śniadaniowych. Świetnie nadaje się również do lodów. Możemy go również użyć do pieczenia ciasteczek lub innych domowych wypieków. Można go także użyć do pikantnych potraw, ryb, kurczaka lub czerwonego mięsa. Można go również używać w koktajlach oraz w połączeniu z serem i krakersami. Możliwości są nieograniczone.

Dżem z dyni z dodatkami idealny na jesienną szarugę

Przepis nie zawiera żadnych produktów mlecznych ani glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób na każdej diecie.
Cytrusy idealnie pasują do dyni, wydobywając jaśniejszy smak. Brązowy cukier dodaje bardziej karmelowego smaku jesieni, ale cukier jasny jest moim zdaniem lepszy dla smaku i koloru dżemu. Niektóre przepisy kuszą dodatkiem wanilii, imbiru lub gałki muszkatołowej, jako kwintesencji jesiennej przetworowej kompozycji. Osobiście wypróbowałam i uważam, że cytrusy, cynamon i odrobina chilli wystarczają za wszystkie inne dodatki. Tak przygotowany dżem jest tak dobry, że często jem go prosto ze słoika, łyżeczką. Dodanie niewielkiej ilości drobno posiekanej papryczki chilli pomaga zrównoważyć słodycz i dodaje odrobinę pikanterii do przetworów z dyni.

Ten przepis na dżem z dyni jest idealny na jesień. Używając świeżej dyni, możemy łatwo zrobić dżem, który świetnie nadaje się do deserów, obiadów i dań śniadaniowych.

Co zawiera dżem z dyni

Warto także wiedzieć, że dynia na całym świecie używana jest jako składnik ciast, zup, słodyczy, marmolad i napojów dla dzieci. Dynia jest bowiem uważana za doskonałe źródło karotenoidów (witaminy A), flawonoidów, polifenoli, przeciwutleniaczy i minerałów, takich jak Ca, K, P, Zn i Fe. Skład chemiczny dyni i zawartość przeciwutleniaczy sprawiają, że jest ona ważnym produktem spożywczym. Karotenoidy nadają dyni charakterystyczny żółto-pomarańczowy odcień. Składniki odżywcze i witaminy zawarte w dyni wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają starzeniu się, uszkodzeniom komórek i chorobom. Polifenole odgrywają znaczącą rolę w utrzymywaniu elastyczności naczyń krwionośnych wspomagając krążenie krwi i składników odżywczych. Mają też działanie przeciwnowotworowe, przeciwotyłościowe i antyoksydacyjne. Ponadto zmniejszają przewlekłe obrzęki i regulują ciśnienie krwi i poziom cukru w ​​organizmie człowieka. Badania naukowe dowodzą, że dżem z dyni powinien być stosowany jako zdrowa żywność dla małych dzieci oraz osób starszych w celu zmniejszenia niedoborów energii, minerałów i witamin.

Jak przygotować domowy dżem z dyni – przepis

Składniki:
– 500 g dyni (pokrojony miąższ)
– 1 pomarańcza (skórka)
– 1 cytryna (sok)
– 375 g granulowanego białego cukru
– cynamon
– małe czerwone chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pokroić dynię na małe kawałki. Wrzucić na patelnię, przykryć wodą i delikatnie gotować przez ok. 20-25 min., aż dynia będzie miękka. Odcedzić i pozwolić dyni lekko wystygnąć. Wrzucić ponownie na patelnię i używając tłuczka do ziemniaków utworzyć pure. Dodać skórkę pomarańczową i sok z cytryny, cynamon i cukier. Jeśli używamy także bardzo drobno pokrojone chilli. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a konsystencja zacznie być kleista i zwarta (ok. 20 min.). Przełożyć dżem do czystych słoików, zakręcić. Nie ma konieczności pasteryzowania.