Kremówka kokosowa
– 1/2 kostki masła lub margaryny np. Kasia
– 1/2 szklanki cukru
– szklanki mąki
– 3 jaja
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
–
masa budyniowa:
– 3 opakowania budyniu waniliowego
– litr mleka
masa kokosowa:
– 2 jaja
– 1/2 szklanki cukru
– 20 dag wiórków kokosowych
– 1/2 kostki masła
– cukier puder
Z masła, cukru, jajek i mąki pszennej z proszkiem do pieczenia zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Z proszku budyniowego i mleka ugotować budyń (musi być gęsty). Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Zrobić masę kokosową: masło rozpuścić, białka ubić na sztywno z cukrem. Połączyć z żółtkami, wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 45 minut, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub przesmażonymi na patelni wiórkami.