Krem z zielonych szparagów z jajkiem

18 lipca 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna , kremowa zupa – wzbogacona jajkiem w koszulce lub na miękko.

Czas : 45 minut

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów

1/2 pęczka koperku

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

sól

szczypta cukru

2 jajka

2 łyżeczki mąki

1 łyżka masła

Szparagi umyć , oczyścić .Pokroić na kawałki i zalać 3 szklankami wody .Lekko osolić i gotować 20 minut. Zmiksować  w malakserze. Przelać do garnuszka. Dołożyć masło, 2 łyżki pokrojonego koperku. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Doprawić do smaku .

Ugotować jajka w koszulce lub jajka na miękko ( te trzeba obrać po ugotowaniu ).

Podawać w miseczkach wkładając do każdej na porcję zupy jajko , lekko je nacinać by pokazało się płynne żółtko , posypać koprem .

Ja w sezonie mrożę odcięte dolne części i połamane szparagi  do wykorzystania potem właśnie na takie kremowe zupki.

file1311015151



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...