Krem z zielonego groszku z serami
Bardzo smaczna zupka krem . Szybko się ja robi .
Czas : 30 minut .
Składniki :
1 puszka zielonego groszku
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka miękkiej Fety lub białego sera kremowego
1 łyżka masła
½ litra rosołu drobiowego
2 łyżki usiekanego zielonego koperku
groszek ptysiowy
sól
pieprz zielony mielony
1,5 łyżki mąki
1 żółtko
4 łyżki utartego sera Chedara
Odłożyć 2 łyżki groszku . Resztę gotować w rosole przez 10 minut .Dodać śmietankę i Fetę .Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito . Doprawić do smaku solą i pieprzem .Zagęścić rozrobiona w zimnej wodzie mąką .Zagotować . Rozrobić w odrobinie zupy żółtko i dodać do zupy – zamieszać .Wrzucić cały groszek. Podawać posypaną pokrojonym koperkiem z groszkiem ptysiowym . Na wierzch posypać utartym serem Chedar .