Krem z dyni z curry i imbirem

5 listopada 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Krem z dyni z curry i imbirem

Składniki (6 porcji)

1 kg dyni, pokrojona w kostkę
4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 papryczka chili, skrojona w cienkie krążki
4 cm imbiru, drobno skrojonego
1/4 szklanki śmietany 10%
2 łyżeczki curry
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, 2 szczypty cukru, kozieradka, kolendra mielona, chili mielone, wędzona papryka ostra

Przygotowanie

Olej podgrzać w garnku, dodać imbir i papryczkę chili, smażyć 1 minutę mieszając. Następnie wsypać pokrojone ziemniaki, curry i obsypać lekko solą, dokładnie wymieszać i smażyć 5 minut, co jakiś czas przemieszać. Teraz dodać pokrojoną dynię i smażyć kolejne 5 minut, mieszać aby się nie przypaliła. Wlać 1.5 L wody i gotować 40-50 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pozostałymi przyprawami, zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami albo z ptysiowym groszkiem.

Krem z dyni z curry i imbirem

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Krem z dyni z curry i imbirem