Kotlety ziemniaczane z nadzieniem

3 września 2021,
dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • ok.1,5 kg ziemniaków
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo mielonej
  • olej do smażenia
  • ok.60-70 dag ugotowanego mięsa (ja miałam 50 dag.łopatki wieprzowej i 1 duże udko)
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1/4 średniej wielkości ugotowanego selera
  • ok.5 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Mięso pokroić w drobniutką kosteczkę lub zemleć. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Ja użyłam mięsa i warzyw z wywaru do zupy na kolejny dzień.
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce, dołożyć do mięsa i warzyw. Doprawić czosnkiem granulowanym i imbirem i ewentualnie solą (choć niekoniecznie).
Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać sól i gałkę muszkatołową oraz 3/5 szklanki mąki pszennej.
Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków. Trzeba dosypywać, by masa się nie kleiła do rąk.
Z masy ziemniaczanej odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać farsz i sklejać brzegi. Uformować płaskie kotlety. Układać na oprószonej mąką stolnicy. Nie przygotowywać ich zbyt wcześnie, bo ciasto robi się rzadkie. Wielkość kotletów jest dowolna. Ja robię duże, na które daję po ok.2 łyżki farszu.
Na rozgrzany olej kłaść kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty i z dowolnym sosem. Ja podałam z pieczarkowym. Przepis wśród mojego zbioru. Otrzymałam 14 dużych kotletów. Są syte i więcej niż 2 raczej nie uda się zjeść.

file1300806697



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.