Kotlety ziemniaczane z nadzieniem

20 marca 2011,
dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • na ok.15 kotletów:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • nadzienie (ja użyłam kapusty zasmażanej, wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale może być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
  • sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy) surówka lub mix sałat

Opis przygotowania

Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę. Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować farsz, (ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać. Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i  podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne.

file1300647511



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....