Kotlety ziemniaczane z grzybowym sosem
Wariacja znanego przepisu popularna w mojej rodzinie :)
Składniki:
– 1,5 kg ziemniaków
– 2 duże cebule
– 1 jajko
– około 1 szklanka mąki
– o,5 kg pieczarek
– sos pieczarkowy lub grzybowy w torebce (opcja dla leniwych)
– sól, pieprz, Vegeta (przyprawy dla smaku)
Przygotowanie:
– obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić
– zeszklić na oleju dwie, drobno skrojone, duże cebule (do miękkości)
– połowę zeszklonej cebuli dodać do przestudzonych ziemniaków, resztę zostawić do sosu
– ziemniaki potłuc, wymieszać z solą, pieprzem, cebulą, jednym jajkiem, oraz mąką
– uformować placuszki i piec na złoto na rozgrzanym oleju
– przygotować sos smażąc pieczarki, dodać cebulę, śmietanę i sos pieczarkowy (ewentualnie grzybowy) z torebki, pieprz i Vegetę do smaku
– sos gotować, aż otrzyma gęstą konsystencję
Ciepłe placuszki podawać razem z sosem na ciepłym talerzu.
Smacznego!