Kotlety z cukinii z serem feta

17 maja 2018, dodał: eastgirl
Artykuł zewnętrzny

Kotlety i pulpety to bardzo szybki i fajny sposób na smaczny obiad w ciągu tygodnia. Można je z powodzeniem zabrać do pracy i raczyć się okrągłymi kuleczkami w wersji na ciepło lub zimno. Takie wegetariańskie kotleciki świetnie smakują z surówką lub różnymi dipami – możne przygotować dip czosnkowy lub ostry z dodatkiem świeżych ziół.

Za takimi kotlecikami przepadają najmłodsze łasuchy, które pałaszują je z apetytem, a my mamy świadomość i radość, że nasze pociechy spożywają zdrowe warzywa. Kto przecież z nas nie słyszał zdania z ust maluchów: ” Mamo, ja nie chcę jeść warzyw!” Zapewniamy Was, że w takiej formie będą one wręcz przysmakiem dla dzieci i całej reszty rodziny.

składniki na 10 kotlecików:

  • średniej wielkości 3 cukinie
  • jedno jajko
  • ser feta – 1/2 opakowania
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz, papryka, sól do smaku
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia: olej kokosowy lub rzepakowy

Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Osolić i odstawić na 10 minut po czym odcisnąć sok. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i masę wymieszać. Z formy lepić kotleciki i panierować w bułce.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż nasze kotlety będą rumiane.