Kotlety z cukinii z serem feta
Artykuł zewnętrzny
Kotlety i pulpety to bardzo szybki i fajny sposób na smaczny obiad w ciągu tygodnia. Można je z powodzeniem zabrać do pracy i raczyć się okrągłymi kuleczkami w wersji na ciepło lub zimno. Takie wegetariańskie kotleciki świetnie smakują z surówką lub różnymi dipami – możne przygotować dip czosnkowy lub ostry z dodatkiem świeżych ziół.
Za takimi kotlecikami przepadają najmłodsze łasuchy, które pałaszują je z apetytem, a my mamy świadomość i radość, że nasze pociechy spożywają zdrowe warzywa. Kto przecież z nas nie słyszał zdania z ust maluchów: ” Mamo, ja nie chcę jeść warzyw!” Zapewniamy Was, że w takiej formie będą one wręcz przysmakiem dla dzieci i całej reszty rodziny.
składniki na 10 kotlecików:
- średniej wielkości 3 cukinie
- jedno jajko
- ser feta – 1/2 opakowania
- 4 łyżki mąki pszennej
- pieprz, papryka, sól do smaku
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- 2/3 szklanki tartej bułki
- tłuszcz do smażenia: olej kokosowy lub rzepakowy
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Osolić i odstawić na 10 minut po czym odcisnąć sok. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki i masę wymieszać. Z formy lepić kotleciki i panierować w bułce.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż nasze kotlety będą rumiane.