Kotlety schabowe nadziewane kapustą pekińską
Artykuł zewnętrzny
Zupełnie nowa odsłona klasycznych kotletów schabowych: tym razem w ukrytej kieszonce znajdziemy delikatny farsz z pekińskiej kapusty z chrzanowym posmakiem, całość jest tradycyjnie panierowana w bułce tartej. Takiego kotleta z wkładką możemy podać już tylko z ziemniakami i np. z kefirem lub zsiadłym mlekiem i pełnowartościowy obiad gotowy!
1/2 kg schabu wieprzowego bez kości (środkowego)
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
2-3 jajka
nadzienie:
1 mała kapusta pekińska
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ostrego chrzanu ze słoiczka
1 łyżka gęstej śmietany (12% lub 18%)
olej do smażenia
Schab umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić, cienko rozbić.
Posolić, posypać pieprzem, odstawić na 20 min w chłodne miejsce.
Kapustę pekińską cienko pokroić, lekko posolić, posypać pieprzem.
Dodać chrzan i śmietanę, wymieszać.
Na rozbite kotlety, układać na środku farsz, zwijać, panierować najpierw w bułce tartej, na końcu w roztrzepanym jajku.
Smażyć na złoty kolor na oleju, na małym ogniu( układamy zwinięciem do spodu) przekręcając kilka razy żeby się dosmażyły.
Smacznego.