Kotlety w sosie dyniowym

26 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80dag.mielonego mięsa wieprzowego

szklanka śmietany 30 procentowej

szklanka bulionu drobiowego

6 łyżek masła

1 kg.dyni

pęczek natki pietruszki

szklanka posiekanych orzechów włoskich

250ml. mleka

2 łyżki mąki

1 jajko

1 czerstwa bułka

1 cebula

olej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Dynię obrać,usunąć z niej nasiona,pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach masła.Dodać orzechy,zalać śmietaną i bulionem oraz doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu.Gdy dynia zmięknie,sos zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i reszty masła.Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę,drobno posiekaną cebulę oraz jajko.Doprawić do smaku i wymieszać.Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.Dynię w śmietanie oprószyć posiekaną natką pietruszki i wyłożyć na talerz.Na sosie z dyni ułożyć kotlety.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz