Kotlety w sosie dyniowym
Składniki:
80dag.mielonego mięsa wieprzowego
szklanka śmietany 30 procentowej
szklanka bulionu drobiowego
6 łyżek masła
1 kg.dyni
pęczek natki pietruszki
szklanka posiekanych orzechów włoskich
250ml. mleka
2 łyżki mąki
1 jajko
1 czerstwa bułka
1 cebula
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dynię obrać,usunąć z niej nasiona,pokroić w kostkę i podsmażyć na 4 łyżkach masła.Dodać orzechy,zalać śmietaną i bulionem oraz doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu.Gdy dynia zmięknie,sos zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i reszty masła.Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę,drobno posiekaną cebulę oraz jajko.Doprawić do smaku i wymieszać.Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.Dynię w śmietanie oprószyć posiekaną natką pietruszki i wyłożyć na talerz.Na sosie z dyni ułożyć kotlety.