Kotlety mielone z żółtym serem i sosem tatarskim

16 stycznia 2012, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Wariacja na temat kotletów mielonych mojego męża ;)

250 g. mięsa mielonego

1 jajko

bułka tarta

1 mała cebula

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ok. 10 plasterków żółtego sera

sos tatarski

sól, pieprz, olej

Mięso mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, dodajemy pietruszkę, solimy, pieprzymy i łączymy z bułką tartą. Formujemy kotlety (takie raczej większe), w środek każdego wkładamy plasterek żółtego sera (ważne żeby dobrze „zlepić” brzegi by ser nie wystawał). Obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenie układamy na kotletach po plasterku żółtego sera i smażymy pod przykrywką aż ser się rozpuści. Podajemy wykładając na roztopiony ser łyżeczkę sosu tatarskiego. Taką wersję kotletów podaję z surówką z papryki, cebuli i ogórka w delikatnej, lekko słodkawej octowej zalewie.

Smacznego!

file1264929428