Kotlety mielone z chrzanem
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań. Aby jednak nie podawać ich ciągle w tej samej postaci często je nadziewam… Uważam, że są bardzo smaczne, jeśli do środka kotleta włoży się po łyżeczce chrzanu. Te są akurat z chrzanem Wasabi – ale może być również zwykły chrzan, gorąco polecam!
Czas : 1 godzina
Składniki :
0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
2 cebule
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
majeranek
pieprz mielony
maggi w płynie
bułka tarta do panierowania
olej
1 łyżka masła
6 łyżeczek chrzanu
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Rozdrobnić. 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto. Mięso wyrobić z połową podsmażonej cebuli, bułką, jajkiem. Doprawić majerankiem, pieprzem i maggi. Formować kotlety (z tej porcji wychodzi 6 sztuk). Na każdy kotlet nałożyć chrzan, uformować kotlet wokół niego i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku. Chwilę dusić.
Podawać z ziemniakami puree, obłożone pozostałą podsmażoną cebulką .
Podałam z surówką z kiszonych ogórków.
od redakcji: kotlety można podawać na sałacie z dodatkiem sosu czosnkowo-koperkowego.