Kotlety bułgarskie
SKŁADNIKI: 5-6 ziemniaków, 1 cebula, 1 marchew, 1 szklanka groszku z puszki, 30 dkg świeżych grzybów (lub pieczarek) 1/2 szklanki ryżu, 3 jajka, 3 łyżki oleju, bułka tarta do panierowania, pieprz i sól, posiekana natka pietruszki.
WYKONANIE: Ryż ugotować na sypko. Grzyby drobno pokroić i podsmażyć. Ziemniaki ugotować, odparować i gorące przetrzeć. Marchew i cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić razem na oleju do miękkości. Następnie dodać groszek i podsmażone grzyby. Całość dusić jeszcze przez parę minut. Do ostudzonych warzyw dodać ugotowany ryż, przetarte ziemniaki, zieloną pietruszkę, jajka – doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać a następnie formować kotlety,panierować w tartej bułce i smażyć. Można podawać z surówką lub z duszoną marchewką z groszkiem.