Kotleciki z marchewki i ryżu
Artykuł zewnętrzny
składniki:
* ryż biały, torebka 10 dag
* marchewki 40 dag
* masło – do kraszenia 2 łyżki
* cebula 1
* natka pietruszki posiekana garść
* jajko 1
* pieprz
* sól
* kostka smakowa (warzywna ) 1
* mąka lub bułka do panierowania
Ryż gotujemy z kostką smakową, marchewkę trzemy na tarce grube oczka, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku, dodajemy marchewkę startą i podsmażamy 10 minut, dodajemy ugotowany ryż, pieprzymy do smaku.
Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wbijamy jajko mieszamy możemy doprawić do smaku wg uznania.
Obklejamy małe paróweczki obtaczamy w mące lub bułce smażymy na rozgrzanym tłuszczu, można bez parówek
podajemy z surówką.