Kotleciki z ciecierzycy i kurczaka

11 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Można podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dipami.

Czas: 15 minut

Składniki:

1 ugotowane duże udko z kurczaka

1/2 puszki konserwowej ciecierzycy ( ok.20 dag )

1 jajko

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 mini kostka cebulowa

1 mini kostka czosnkowa

pieprz czarny mielony do smaku

bułka tarta do panierowania

olej

1 łyżka masła

Obrać ugotowane mięso ze skórek, chrząstek, kości i zmielić lub rozdrobnić w malakserze razem z odsączoną ciecierzycą. Dodać jajko, natkę, mini kostki (cebulową i czosnkową). Wyrobić i doprawić do smaku pieprzem.

Formować małe owalne kotleciki ( ok 8 sztuk ) i panierować w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej (sporo tak by kotleciki były zanurzone do połowy) – dodać masło. Na wrzący tłuszcz układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać  jako danie obiadowe same z sosem (jaki kto lubi – koperkowy, grzybowy, pomidorowy), z ziemniakami lub na zimno z dipami.

file1294781603