Kotleciki ryżowo-warzywne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kotleciki ryżowo-warzywne

11 lipca 2011, dodał: vk
Artykuł zewnętrzny

Aby upichcić pyszne, ryżowe danie potrzebujemy:

– 2 woreczki ryżu, bądź „na sypko” w ilości 200-250 gram, gatunek w zależności od upodobania (polecam brązowy!)

– marchewka

– kilka fasolek szparagowych (i żółtej, i zielonej, ok. 15-20 dag)

– kilka różyczek kalafiora i brokuł (ok. 20 dag każde)

– pół puszki kukurydzy

– pieczarki (20 dag)

– 1 cebula

– 2/3 gałązki koperki i pietruszki

– jajko

– tłuszcz (najlepiej oliwa)

– bułka tarta

– łyżka masła

– przyprawy

Ryż gotujemy, w międzyczasie wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno kroimy, możemy nawet zmielić je blenderem! Podsmażamy je na masełku tak, aby się zrumieniły. Gdy wszystko przestygnie łączymy składniki dodając do nich jajko. Mieszamy, przyprawiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Polecam podawać z surówką z białej kapusty, marchewką, kiełkami i ziarnami słonecznika w sosie vinegrette.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz