Kotleciki ryżowo-warzywne
Aby upichcić pyszne, ryżowe danie potrzebujemy:
– 2 woreczki ryżu, bądź „na sypko” w ilości 200-250 gram, gatunek w zależności od upodobania (polecam brązowy!)
– marchewka
– kilka fasolek szparagowych (i żółtej, i zielonej, ok. 15-20 dag)
– kilka różyczek kalafiora i brokuł (ok. 20 dag każde)
– pół puszki kukurydzy
– pieczarki (20 dag)
– 1 cebula
– 2/3 gałązki koperki i pietruszki
– jajko
– tłuszcz (najlepiej oliwa)
– bułka tarta
– łyżka masła
– przyprawy
Ryż gotujemy, w międzyczasie wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno kroimy, możemy nawet zmielić je blenderem! Podsmażamy je na masełku tak, aby się zrumieniły. Gdy wszystko przestygnie łączymy składniki dodając do nich jajko. Mieszamy, przyprawiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Polecam podawać z surówką z białej kapusty, marchewką, kiełkami i ziarnami słonecznika w sosie vinegrette.
Smacznego!