Kotleciki ryżowo-marchewkowe

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

składniki:
150 g ryżu
4 duże marchewki
1 jajko
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
4 łyżki oleju
Sos: majonez, ketchup

Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i  ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą oraz pieprzem i  wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Majonez wymieszać z ketchupem w  proporcji 1:1. Sos podawać do kotlecików.

file1310754930



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...