Kotleciki ryżowo-marchewkowe

15 lipca 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

składniki:
150 g ryżu
4 duże marchewki
1 jajko
natka pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
4 łyżki oleju
Sos: majonez, ketchup

Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i  ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą oraz pieprzem i  wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Majonez wymieszać z ketchupem w  proporcji 1:1. Sos podawać do kotlecików.

file1310754930